Ta ostatnia konfiguracja moze byc ciekawa, w polaczeniu z nadwoziem kombi, bedzie stanowic ciekawa alternatywe dla Passata
Pyknięcie przy przyśpieszeniu na 2 biegu.
Zwiń
X
-
Pyknięcie przy przyśpieszeniu na 2 biegu.
Witam, w mojej Octavi za każdym razem po uruchomieniu silnika, ruszeniu i przyśpieszaniu na 2 biegu słychać jakieś pyknięcie jakby spod kierownicy, raczej z lewej strony ( przekaźniki? ). Nie mam pojęcia co to może być, nic się nie dzieje tylko ten dziwny odgłos - pojawia się tylko raz po uruchomieniu silnika i tylko na 2 biegu. Mieliście taki przypadek ? Z czym to jest związane.neverland
-
-
Hmm. Nieiwem czy to ma zwiazek z alarmem bo u mnie w OI 2000r. przed liftem ten przekaznik rowniez sie zalacza, a wcale niemam jakiegos ori alarmu skody. (niewiem czy wogole wtedy byly) Wprawdzie alarm montowany rzy zakupie auta w serwisie ale chyba nie ori bo jest on firmy Sikura czy jakos tak.
Komentarz
-
-
Przy 20km/h dokonywany jest test ABS w srodku slychac pykniecie, bo pedal hamulca wydaje dzwiek jak przy wlaczeniu ABSu a na zewnatrz slychac tez zadzialanie ABSu
Poza tym przy 15km/h dziala automatyczne domykanie drzwi.
Oprocz tego w TDI przez kilka minut dziala przekaznik dogrzewania swiec zarowych i tez go slychac jak dziala przy przekraczaniu 2500obr/min i schodzeniu z tych obrotow.
Obie te rzeczy nie maja nic wspolnego z jazda na 2 biegu, bo moze to byc rowniez 1 bieg.
Komentarz
-
-
Witam,
To mój pierwszy post na forum Skody.
Co do tego pyknięcia/zgrzytu to mam dokładnie tak samo.
Kupiłem nową Octavię 1 z salonu i to pyknięcie bardzo mnie wkurzało.
Walczyli z tym dwa razy, bo mysleli, że to skrzynia biegów.
Najpierw wymienili olej w skrzyni a potem synchronizator.
Dalej nic!
Dzissiaj pojechałem do serwisu ponownie - powiedziałem, ze nie odpuszczę.
Wsiadł Pan z serwisu i powiedział, że to nic nienormalnego tylko pompa ABS załącza się powyżej 20km/h.
Ot i to wszystko.
Po dwóch latach dowiedziałem sie, ze to normalne.
A w instrukcji chyba tego nie ma.
Szerokiej drogi
PozdrawiamRafał
Komentarz
-
-
Ja też mam to charakterystyczne pyknięcie. Kolega neverland, pisze o drugim biegu, bo na zimnym silniku faktycznie przy prędkości przy której pojawia się pykniecie jedzie się już na drugim biegu, ja też to zawsze słyszę po wyjechaniu z garażu jak jadę na dwójce ale uznałem że TTM
No teraz będę wiedział co to jest 8)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MisiekoctaviaJedyny przekaznik, ktory mnie wkurza to wlaczajacy sie przekaznik wycieraczek w trybie pracy przerywanej.
Kazdy ruch wycieraczek poprzedzony jest cyknieciem przekaznika
Niech się cieszą Ci, którzy mają tylko takie probloemy
Zamieszczone przez neverlandA myślałem że coś z moimi przekaźnikami nie tak. Ja zawsze to słyszę jak ruszam po odpaleniu i przyśpieszeniu na 2 biegu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez grolChodzi o to że reagowanie na sygnał ryglowania można wyłączyć (bo jest to niebezpieczne w razie wypadku), ale sam sygnał komputer generuje i stąd click.
W mojej O2 autoryglowanie można wyłączyć z menu, w O1 nie było tej opcji, pewnie dostępne serwisowo.
Ja jestem swierzym uzytkownikiem O2 i chętnie bym włączył autoryglowanie. Gdzie, w jakim menu można to zrobić??
Komentarz
-
Komentarz