Pyknięcie przy przyśpieszeniu na 2 biegu.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rkleina
    Classic
    • 2010
    • 6

Ta ostatnia konfiguracja moze byc ciekawa, w polaczeniu z nadwoziem kombi, bedzie stanowic ciekawa alternatywe dla Passata
  • neverland
    Classic
    • 2009
    • 16

Witam, w mojej Octavi za każdym razem po uruchomieniu silnika, ruszeniu i przyśpieszaniu na 2 biegu słychać jakieś pyknięcie jakby spod kierownicy, raczej z lewej strony ( przekaźniki? ). Nie mam pojęcia co to może być, nic się nie dzieje tylko ten dziwny odgłos - pojawia się tylko raz po uruchomieniu silnika i tylko na 2 biegu. Mieliście taki przypadek ? Z czym to jest związane.
    neverland

Komentarz

• grol
      Drive
      • 2009
      • 95

Impuls przy przekroczeniu prędkości po której w USA (a u nas opcjonalnie) uruchamia się blokada drzwi?
      Grzesiek

Komentarz

• neverland
        Classic
        • 2009
        • 16

Zamieszczone przez grol
        Impuls przy przekroczeniu prędkości po której w USA (a u nas opcjonalnie) uruchamia się blokada drzwi?
        Czyli może być to powiązane z ustawieniem alarmu, centralnego? Co prawda u mnie drzwi nie ryglują się automatycznie.
        neverland

Komentarz

• grol
          Drive
          • 2009
          • 95

Chodzi o to że reagowanie na sygnał ryglowania można wyłączyć (bo jest to niebezpieczne w razie wypadku), ale sam sygnał komputer generuje i stąd click.
          W mojej O2 autoryglowanie można wyłączyć z menu, w O1 nie było tej opcji, pewnie dostępne serwisowo.
          Grzesiek

Komentarz

• Misiekoctavia
            Elegance
            • 2005
            • 891

Hmm. Nieiwem czy to ma zwiazek z alarmem bo u mnie w OI 2000r. przed liftem ten przekaznik rowniez sie zalacza, a wcale niemam jakiegos ori alarmu skody. (niewiem czy wogole wtedy byly) Wprawdzie alarm montowany rzy zakupie auta w serwisie ale chyba nie ori bo jest on firmy Sikura czy jakos tak.

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Przy 20km/h dokonywany jest test ABS w srodku slychac pykniecie, bo pedal hamulca wydaje dzwiek jak przy wlaczeniu ABSu a na zewnatrz slychac tez zadzialanie ABSu

Poza tym przy 15km/h dziala automatyczne domykanie drzwi.

Oprocz tego w TDI przez kilka minut dziala przekaznik dogrzewania swiec zarowych i tez go slychac jak dziala przy przekraczaniu 2500obr/min i schodzeniu z tych obrotow.

Obie te rzeczy nie maja nic wspolnego z jazda na 2 biegu, bo moze to byc rowniez 1 bieg.
              Spritmonitor.de

Komentarz

• Misiekoctavia
                Elegance
                • 2005
                • 891

Maicroft, w takim razie u mnie dziala przekaznik dogrzewania swiec bo wlasnie jakos w tych granicach obrotow jest pykniecie nawet jak dodaje gazu na postoju i przy schodzeniu z obortow rowniez.

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

To dziala tylko na zimnym silniku przez kilka minut, potem juz tego nie ma.
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Rafcio
                    Classic
                    • 2007
                    • 2

Witam,
                    To mój pierwszy post na forum Skody.
                    Co do tego pyknięcia/zgrzytu to mam dokładnie tak samo.
                    Kupiłem nową Octavię 1 z salonu i to pyknięcie bardzo mnie wkurzało.
                    Walczyli z tym dwa razy, bo mysleli, że to skrzynia biegów.
                    Najpierw wymienili olej w skrzyni a potem synchronizator.
                    Dalej nic!
                    Dzissiaj pojechałem do serwisu ponownie - powiedziałem, ze nie odpuszczę.
                    Wsiadł Pan z serwisu i powiedział, że to nic nienormalnego tylko pompa ABS załącza się powyżej 20km/h.
                    Ot i to wszystko.
                    Po dwóch latach dowiedziałem sie, ze to normalne.
                    A w instrukcji chyba tego nie ma.

Szerokiej drogi
                    Pozdrawiam
                    Rafał

Komentarz

• Rafał 82
                      Ambiente
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 150
                      • Superb II (3T4)

Ja też mam to charakterystyczne pyknięcie. Kolega neverland, pisze o drugim biegu, bo na zimnym silniku faktycznie przy prędkości przy której pojawia się pykniecie jedzie się już na drugim biegu, ja też to zawsze słyszę po wyjechaniu z garażu jak jadę na dwójce ale uznałem że TTM

No teraz będę wiedział co to jest 8)

Komentarz

• neverland
                        Classic
                        • 2009
                        • 16

A myślałem że coś z moimi przekaźnikami nie tak. Ja zawsze to słyszę jak ruszam po odpaleniu i przyśpieszeniu na 2 biegu.
                        neverland

Komentarz

• Misiekoctavia
                          Elegance
                          • 2005
                          • 891

Panowie niema co sie przejmowac, ze przekazniki sie wlaczaja
                          Jedyny przekaznik, ktory mnie wkurza to wlaczajacy sie przekaznik wycieraczek w trybie pracy przerywanej.
                          Kazdy ruch wycieraczek poprzedzony jest cyknieciem przekaznika.

Komentarz

• Rafał 82
                            Ambiente
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 150
                            • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez Misiekoctavia
                            Jedyny przekaznik, ktory mnie wkurza to wlaczajacy sie przekaznik wycieraczek w trybie pracy przerywanej.
                            Kazdy ruch wycieraczek poprzedzony jest cyknieciem przekaznika
                            No patrz jak to jest, ja nigdy tego przekaźnika nie usłyszałem :lol:

Niech się cieszą Ci, którzy mają tylko takie probloemy

Zamieszczone przez neverland
                            A myślałem że coś z moimi przekaźnikami nie tak. Ja zawsze to słyszę jak ruszam po odpaleniu i przyśpieszeniu na 2 biegu.
                            To jedne z niewielu problemów, który rozwiąże się bez nakładów finansowych - tak musi być

Komentarz

• ventix
                              Drive
                              • 2009
                              • 44

Zamieszczone przez grol
                              Chodzi o to że reagowanie na sygnał ryglowania można wyłączyć (bo jest to niebezpieczne w razie wypadku), ale sam sygnał komputer generuje i stąd click.
                              W mojej O2 autoryglowanie można wyłączyć z menu, w O1 nie było tej opcji, pewnie dostępne serwisowo.
                              Witam

Ja jestem swierzym uzytkownikiem O2 i chętnie bym włączył autoryglowanie. Gdzie, w jakim menu można to zrobić??

Octavia 2 FL 1.6MPI BSE Ambiente

Komentarz

Pracuję...